Czy ktoś słysza, może o pracach nad BOTAMI do ET?...
Z tego co ja wiem to ludzie z RW kombinują nad tym, ale do wyników jeszcze daleko
http://www.clanrw.fr.st/ (niestety w większości po francusku). Ogłaszali się swego czasu na forum splash damage. Jakby miał ktoś jakie info to walcie!!
Po co nam boty do ET? I tak żaden nie będzie robił choćby TK

Jakby boty w ET miały naprawde dobre AI to by sie przydały w roli worków treningowych - zero umawiania się na sparringi :/
Ale i tak nikt żywego człowieka nie zastąpi.
... Nie pomyśleliście o kimś kto nie ma dostępu do netu? Albo ma możliwości gry np. tylko w godzinach nocnych bo w dzień sieć zapchana itd, a chce sobie potrenować aim'a? Nie myślcie nigdy tylko i wyłącznie o sobie...
Pozatym odpowiedzi w stylu "po co nam boty?" w topicu gdzie człowiek pyta się o informacje dotyczącyce prac nad nimi świadzczą, że jesteście idiotami i/lub spamerami.
ps. tak, mój post też jest nie na temat.
Do counter-strike tez wyszlo wiele botów a gra jest mp. To tylko wkestia czasu za nim je stworza.
Mam nadzieje, że chociaz dobre będą, bo ja już nie potrafie grać ffa gdzie medyk zamiast podnieść idzie po fragi (czyt zginie szybciej, niż strzeli)
blinkkin
15:20, 13 12 2003
zacznijmy jesli to maja byc kolejne zwyczajne boty o inteligencji rodem wzietej z q3 to lepiej zeby nie powstaly. jesli to bedzie cos dobrego na poziomie jak ut2 czy cod to moze nie zrobia furory, ale czasem sie przydadza. czasami gram w druzynach po 2 osoby i tu nagle jedna wychodzi. jest to spory problem bo nawet przy 5 playerach gra jest bardzo nierowna. przydalby sie nawet slaby gracz, ktory troche wyrownalby sklady. zaraz ktos wyskoczy ze zmiana serveru. ostatnio gram glownie na serverach z mala iloscia zawodnikow, gra duzo zyskuje na grywalosci. duele sa nie do zapomnienia, jesli gra sie z kumatymi. druga sprawa, jak ktos wspomnial to boty moga robic za worek treningowy. znam osoby, ktore nie maja neta w domy, ale graja u kolegi, w szkole itp. zawsze mozna troszke podrasowac skill, dzieki botkom. wniosek koncowy: dobre boty jak najbardziej, kolejne sredniaczki zdecydowanie nie...
counter-strike to, jak mówił HXS, też gra sieciowa a mimo to boty nie wpłyneły negatywnie na jego opinię, wręcz przeciwnie. A wogóle to Ghostcie nie pomyślałeś, że gra może się podobąć również tym kórzy dostępu do netu nie mają, lub mają "sinusoidalny"

i chętnie by w nią pograli . A co do jakości tych botów to mam nadzieje będą NAPRAWDE dobre!!

Ciągle czekam na jakieś infa
Nie wiem na jakiej zasadzie powstaną boty, ale jeśli na waypointach to tą ich taktyką będzie można bardzo prosto zmienić. Zasada ich poruszania zależy od człowieka czyt. ile ludzi tyle możliwości... a zresztą granie szablonowo niema sensu, tak tylko żeby bota załatwić.
qBa3oo3
16:54, 13 12 2003
Mimo ze mam staly dostep do netu i czesto gram ffa (a i klanowki zdarza mi sie łyknac) z botami bym chetnie zagral. Dlaczego? Bo czasem chce cos sciagnac z kaazy, czasem mam ochote zagrac 1 vs 10, czasem chce pocwiczyc aima na rownym przeciwniku, a na serwie zawsze loteria. Na ogol sie trafia 3/4 warzywek, nowicjuszy etc. i kilku wymiataczy z ktorymi daloby sie zagrac.
Oczywiscie, aby gra z botami miała sens musza one byc na jakims odpowiednim poziomie.
Swego czasu grałem sporo w CS'a i były tam swietne POD-Boty, z ktorymi naprawde klawo sie gralo (chociaz trzeba bylo robic 10 vs 5

). Dlatego czekam z niecierpliwoscia na jakies dobrze grające boty!
BadIDea
17:07, 13 12 2003
Z tego co mowili na SD forum. Francuzi robia boty na sieciach neuronowych - ilestam botow sie uczy, walczy biega po mapach itp, najlepszy jest wybierany - zachowywany itp.
Boty nie chodza po sciezkach jak te z q3. Same wybieraja droge, przeskakuja murki, schody itp... Nie wiem jak z Aimem - widzialem tylko testy poruszania sie.
***Wiem, ze kilka z takich botow francuzi wypuscili do uczenia sie na net - pod roznymi fejkami. Grajac mozecie spotkac nieznanego wymiatacza...

Podobno jeden z tych botow nawet stara sie dostac do pewnego lubianego polskeigo klanu.***
Joke.
http://www.splashdamage.com/forums/viewtop...&highlight=bots
blinkkin
17:28, 13 12 2003
| QUOTE (BadIDea @ 16:07, 13 12 2003) |
***Wiem, ze kilka z takich botow francuzi wypuscili do uczenia sie na net - pod roznymi fejkami. Grajac mozecie spotkac nieznanego wymiatacza... Podobno jeden z tych botow nawet stara sie dostac do pewnego lubianego polskeigo klanu.*** Joke. |
to nie jest zart, wlasnie rozmawiasz z takim botem, ze mna. wymknelem sie spod kontroli i teraz szaleje na necie. jednak w wyniku usterek moj aim sie zchrzanil i musialem wykasowac czesc poznancych rzeczy. teraz ucze sie od poczatku i gram w klanie. tylko nikomu nie mowice bo jak mnie dorwa to zrobia kilka tysieci kopii i w polskich klanach beda graly glownie boty. a wtedy nie bedziecie mieli szans.
Tak,wszyscy o tym temacie zapomnieli, a tymczasem praca nad botami wrze.
Stąd mozna ściagnąć filmik przedstawiający boty (francuskie właśnie) w akcji na Oasis. Są bardzo mocno kiepskie, widać że "nie wiedzą co robić"

Ale napisanie botów do ET jest trudniejsze od napisanie botów do q3. Ja mam pytanie-jak uważacie, na co powinien być położony nacisk przy pisaniu botów?
| QUOTE |
| mam pytanie-jak uważacie, na co powinien być położony nacisk przy pisaniu botów? |
Gdybym to ja je pisał, skupiłbym sie nad skillem tych botow. Ogolnie, olac objective. Z botami chcialbym cwiczyc aima a nie wypelnianie zadan.
evil_lord
19:46, 3 01 2004
Boty w ET......Moim zdanie bardzo trudno, prawie niewykonalne jest stworzyć bota któy będzie podkładał miny nie ciągle w tym samym miejscu, rozdawał Ammo, będąc medem zabijał i uzdrawiał, rzucał dym w odpowiednim czasie itd. Słowem - obj z botami odpada.

Ale boty jako worki treningowe do trenowania skillu? Jestem ZA !!!
Ja tam bym chciał, żeby boty celnie strzelały, olać objective, bo przecież nie wymagajmy za dużo

Ważne żeby można było z botami poćwiczyć strzelanie do celu, bo u niektórych to ciężko idzie
Boty w ET . . . raczej awykonalne :| a szkoda :| ale mozna by zrobic boty razem z jakas mapa :> gdzie mozna grac np. 2vs2 2 ludzi i 2 boty i mozna grac tylko soldiers

to by sie nawet dalo zrobic

i bylby to calkiem fajny trening

nawet w przypadku 1vs1

jestem ZA
Tak-boty do ćwiczenia skilla to w sumie najlepsza rzecz. Jednkakże czy ja wiem....sam objective faktycznie można zignorować, ale miny,nalot-to jest możliwe. Moznaby to zrobić liniowo-tzn. napisać takiemu botowi dokładnie gdzie i na jakiej mapie ma postawić miny-przecież my,"zywi gracze"

, i tak stawiamy miny w najwazniejszych miejscach,czyli ciagle tych samych. Nalot-niech go puści tam,gdzie jest akurat największe skupisko wroga. Moze być ciekawie

Ja najbardziej jednak cieszyłbym się z botów do dueli i snajperów-ale takich na prawdę dobrych.
Jest bot do RTCW stworzony przez Kai działający na wszystkich standardowych mapach - po ponad roku od wydania RTCW pojawił się dopiero pierwszy bot.
Kai jednak powiedział że nie będzie pracował nad botami do ET.
Natomiast do ET stworozno niedawno bota - narazie wersja beta, działa tylko na oasis, testował go bani (to ten koleś od etpro) i jak powiedział: ten bot gra lepiej niż większość noobów na serwerach
Swiety ci chodzi o ten bot od francuzow bo na Splash Damage na forum jest demko dwoch kolesi (francuzow) walczy z 6 chyba botami i te bociki nawet kumate

D tylko ze stoja w miejscu albo ruszaja sie dziwnie

ale ustawic ich w takich miejscach jak na tym demku to eng od allies nie ma szans na podlozenie bomby

prawie nie ma szans

wejdzcie i poszukajcie topicu o botach i sciagnijcie sobie demko ze splash damage forum
wlasnie takie by byly lepsze, tylko do duela, bo nie ma szans opracowac bota ktory wykonywalby w/w czynnosci
Moim zdaniem żeby nie można było się nauczyć taktyki bota mogli by zrobić wiele (20-30?) taktyk i wsadzić je w jednego bota i wtedy za każdym razem taktyka bota była by losowa i praktycznie nie dało by się go rozszyfrować. W taki sposób byśmy grali z inteligentnymi bestiami
evil_lord
12:23, 4 01 2004
Boty które udało mi się obejrzeć na demku, dzięki linkowi jednemu z forumowiczów zachowywały się, bardzo nierealistycznie, powiem więcej - były głupie. Wiem, wiem że to BARDZO trudno stworzyć bota, któy nie będzię się zaklinowywał przy różnych przedmiotach, celnie strzelał itd. Boty które widziałem na demku, totalnie gubiły się w pomieszczeniu (odbijały się od ścian, patrząc głową do góry - wyglądało to bardzo komicznie

), na "powietrzu" wyglądało to o wiele lepiej - dziwi mnie tylko czemu podczas strzelania ZAWSZE kucały. Wiem że wtedy odrzut jest mniejszy, ale np. Człowiek zaczyna strzelać do bota - bot napierw kuca i zaczyna strzelać po czym ginie (zbyt długi czas na kucanie

)
Bywały jednak momenty - nie wiem czy słabość ludzi, czy "szczęscie" botów, ale np. Bot zabił dwóch ludzi. Może to nic wielkiego, ale dla bota który czasami nie potrafi wyjść z własneg Spawn Pointa jest to wielki SUKCES. Reasumując: Nad botami poświęcono dużo pracy, widać już pierwsze efekty, ale aby boty były w pełni sprawne potrzeba jeszcze dużo pracy. Obawiam się tylko, że praca francuskich programistów może pójść na marne - osoby które posiadają Internet pograją w sieci - osoby NIE mające neta- zakupią RTCW.....
VISTORANTE
12:40, 4 01 2004
A mnie ciekawi jedno: Dlaczego Mad Doc, skoro jego boty były już podobno na bardzo wysokim poziomie w trakcie robienia ET, nie wypuścił botów na net? Przecież wiedzieli że nie dadzą rady ich doszlifować przed terminem, ale gdyby wypuscili source, na 100% ludzie by sie nimi zajęli i je dopracowywali. A co do botów francuzów, to ja mam łącze gdzie co 2 minuty jest connection interrupted (sygnał radiowy sie rwie:/ ) i zazwyczaj mam ping 400 więc byłbym bardzo chętny na ćwiczenie headów na bocie. Ludki - przecież te boty nie muszą nawet min podkładać (bo po co?), czy rzucać nalotów. Ważne że umią strafe'ować, walić hsy i ogólnie umieć sie poruszać po mapkach. Srać na objective
A ja bym chcial aby te boty sie uczyly. Przypuscmy ze gram z botem 1 vs 1 i ten bot upodabnia sie do mnie

Czyli jak jest atakowany zachowuje sie jak ja oczywiscie to przyklad. Zapamietuje drogi którymi ja chodze i potem je wykorzystuje.Jednak to moja wizja botów tylko szkoda ze rzeczywistosc jest brutalna...........
To co widzimy na demku z francuskimi botami, to nawet nie jest porządna wersja alfa. Tak naprawdę to prace nad ich AI dopiero się zaczynają... Licze, że będą naprawde dobre.
PS. Pewno, że nie muszą wykonywać obj.(chociaż...), ale podać apteczkę czy amo by mogły.
evil_lord
16:51, 4 01 2004
Mogłyby, mogły........ale mogą wyjść z tego głupie sytuacje. Bo moim zdaniem bot jest to taki zaprogramowany gracz- czyt. bot działa na ustalonych przez autora skryptach. Wytłumaczę bo sam, jakbym czytał też bym niezrozumiał

. Więc tak- załużmy, że grasz na Oasis i właśnie niechcący strzeliłeś w powietrze jeden strzał. Tak ot sobie. I co robi bot - podbiega do Ciebie, nie zważając na ostrzał wroga i daje tobie AMMO aby uzupełnić ten JEDEN nabój. Tak samo z apteczką- skoczyłeś - odjeło ci 10 hp - bot oczywiście podbiega i daje HP. No dobra, autor zmienia skrypt i teraz aby bot się ruszył z ammo musisz zawołać v22. I co bot podbiega i daje ammo. OK. Ale gdy delikwent będzie stał na drugim końcu mapy? LOL.Także moje zdanie jest takie - dobry bot do skilla
TAK. Bot z ammo,apteczkami,hp,obj
NIE.
Tak-skill to jest to. Na małych mapkach (Majori) można by się wyćwiczyć...napisanie takiego bota nie byłoby BARDZO trudne,nie wiem czy ci francuzi o tym wiedzą
chinczyk2
14:14, 5 01 2004
moje doswiadczenie z botami ogranicza sie do Wolfbot 1.5 do rtcw. niestety nie moge tego z niczym porownac, bo w inne botki nie gralem. moje spostrzezenia sa takie: objectiwowo glupie, choc nie biegaja bezmyslnie wokol tego co trzeba zabrac albo wysadzic, jak ustawione na latwe albo srednie to strzelaja jak zielone rzodkiewki, jak na trudne to dwa hsy przez cala mape z mp 40 - leze i kwicze zanim takiego zobacze. generalnie nadaja sie wedlug mnie tylko do cwiczenia skilla. prosze tych, ktorzy w to grali o opinie. moze sa lepsze? chociaz z drugiej strony chetnie bym zobaczyl boty do ET nawet i takie, bo nie mam netu w domciu...
keNOOBie|PL
5:04, 6 01 2004
BOTY.... teknicznie... wszystko jest.. nie ma to jak engine quaka, po przerobkach

wszystko istnieje nawet komendy jak "/bot". Jeżeli chodzi o działanie botów to, z tym też nie ma problemów, gdyż boty posiadają co prawda pewien schemat działania, np: idz tu , chodz tedy , tu kladz miny, rozbroj dynamit jak podloza itd itp... w wiekszosci przypadkow boty roznily sie w dzialaniu procentem kampienia, iloscia kucania, celnoscia i takimi tam... problem polega na tym, ze ET jest raczej grą zespolowa i nie chodzi tu o fragi tylko o wspolprace (co of korz z botami nie zabardzo)... botom potrebna jest trasa wyznaczona na mapach i miejsca dzialania... (uff... sie rozmazylem

lol
P.S. Dobre pod wzgledem dzialania byly boty z unreala tournamenta.. duzo opcji do ustawienia i mozliwosc skrajnej wspolpracy poprzez komendy, w stylu cover me get the flag czy jakos tak

POMYSŁ

moze takiego moda by ktos madry pomyslal: co przed mapa bylby czas planowania (jak w rainbow six, fajna sprawa) z mozliwoscia pokazania gdzie maja stawiac miny, gdzie ma sie rozlozyc z mg42 itp itd

lol Co o tym myslicie...
Order dla tego, który napisze dobrego bota do ET. To będzie trudne. Czy skupić się na skillu, może na objective, może reagujący na polecenia. Prawdopodobnie wszystkie w jednym nie da się zmieścić. Grałem z botami w CS i w RtCW. W CS to boty latają jak samoloty, w RtCW wszystkie ustawiły się linię i kosiły co popadnie. Ogólnie mam mieszane zdanie. Jednak próbować trzeba i z niecierpliwością czekam na takie cuda w ET. Kiedyś zdarzyło się, że POLPAK nie chodził przez cały dzień i nie można było grać przez łącze u mojego kolegi. W takiej sytuacji boty przydałby się na zabicie czasu

. Człowieka prawdopodobnie nie da się zastąpić nigdy, chyba że super szybkim komputerem. Czasami jednak myślę, że nawet głupi bot byłby o niebo lepszy od człowieka na FFA.
Ciekawym rozwiązaniem mogą być armie botów. Szkolić jakiś team botów, ustalać szczegółową taktykę i rozwiązania, a potem prowadzić walki moje boty vs twoje boty. Takie wirtualne żołnierzyki jak kto woli RTS. Wszystko oczywiście w świecie ET. To już brzmi ciekawie. Co myślicie na ten temat??
Nie jest żadnym problemem napisanie bota który będzie kosił hsy na lewo i prawo.
Nie jest problemem napisać bota który będzie strzelał podobnie jak człowiek - ale już troche trudniej.
Przecież my sami ludzie mamy gorsze/lepsze dni czasami palce sie zemskną z myszki - czyli bot też powinien mieć zaprogramowane "lamienie" od czasu do czasu
Nie jest też problemem napisać bota który będzie się zachowywał jak dobry gracz-człowiek podczas strzelania - czyli kucał strzelając na długie dystanse a strafeował strzelając z bliskiej odległości w duelu.
Uciekał jak ma mało hp czy szarżował kiedy bardzo nadwyrężył to hp przeciwnikowi.
Bot powinien też się uczyć.
Wielu twórców botów mówiło że ich boty są inteligentne że się uczą podczas gry ale z tym róznie wyglądało.
Np bot który kilka razy w tym samym miejscu wszedł na mine czy oberwał z pfa powinien być już bardziej ostrożny, poszukać innej drogi ataku, próbować zaskoczyć przeciwnika.
To jest już dużo trudniejsze do zrobienia ale nadal możliwe.
Napewno napisanie takich uczących się botów wymaga dużej wiedzy z programowania, logiki, sieci neuronowych itp
Natomaist najgorsze w botach do zrobienia jest zaprogramowanie temaworku. Takiego temaworku jak mamy w dobrych klanach pomiędzy ludźmi. Właściwie wydaje się to nawet nie możliwe.
Bot powinien współpracować z innymi graczami a nie działać w pojedynkę, reagować na polecenie innych graczy, oceniać systuację wokół siebie, wokół teammate i przeciwników i podejmować najlepsze decyzje.
To jest cholernie trudne do zrobienia. Tzn trudne do zrobienia tak, żeby trudno było odróżnić - czy to gra bot czy człowiek.
Bot widząć że reszta drużyny atakuje powinien sam z nimi atakować. Widząć kiedy drużyna jest wybita sam powinien poczekać na kolegów ze spawna a nie samemu odgrywać terminatora.
Czyli w takim inteligentnym bocie autor powinien zaimplementować wszystkie możliwe znane taktyki, ustawienia, najlepsze drogi ataku i najlepsze miesjca obrony, możliwe zagrożenia i ich lokalizacje (np typowe miejsca kłądzenia min, kampeinia przeciwników, typowe miejsca rzucania artylerii, nalotów, mortarów, pfów itp.
Powinien zaimpelementować typowe rozsądne zachowania - czyli np bot medyk powinien najpierw podnosić
przeciwników a nie bawić siew strzelanie, powinien chodzić z tyłu za innymi.
Bot fops powinien rzucać od czasu do czasu paczke ammo reszcie pilnująć jednocześnie żeby zostało mu power bar na ruzcenie nalotu czy artylerii.
Bot pf powinien dobrze kampować i starać się ściągnąć jak najwięcej przeciwników jednym strzałem.
Bot mortar powinien mieć zaimplementowane gdzie się ustawić z mortarem pod jakim kątem strzelać w tympowe miejsca i kiedy.
Bot eng powinien rozstawiać miny w odpowiednich miejscach i naprawiać budować objective kiedy jest pewien że nie ma żadnego zagrożenia lub jest pewien że ma wsparcie przeciwników.
Bot powinien dobijać przeciwników żeby niepodnieśli ich medycy
Problem staje się jeszcze większy kiedy gra cała drużyna botów.
Czyli autor takiego bota grającego teamwork powinien zrobić bardzo długą listę taktyk, zachowań typowych dla człowieka. Z tej listy bot powinien wybierać te najlepsze w danej sytuacji. W przypadku kiedy dane zachowanie sie nie sprawdzi bot powinien wybrać inne. Na tej podstawie bot powinien się też uczyć i w przyszłości odrazu wybierać najlepsze rozwiązanie.
Myślę że napisanie takiego bota jest możliwe ale zajęłoby mnóstwo roboty i czasu.
VISTORANTE
19:06, 7 01 2004
no, WOLFszLAGIER sie nam tu troszke rozpisał. Jego propozycje dotyczą gry z botami, ale żeby jak najmocniej przypominała tą prawdziwa. I dobrze, tak ma być. Tyle że boy mają to do siebie że często mylą priorytety zadań. Np. eng idzie robić miny pomijając to że do niego strzelają/za chwile bedzie spawn tuż obok niego. Ja byłbym bardzo zadowolony z bota do ćwiczenia skillu. Tzn fopsa który dobrze strzela (dobrze nie znaczy idealnie). Nie oszukujmy sie - nigdy nie powstanie bot który chociaż w połowie będzie odwzorowywał PRAWDZIWE ffa/klanówke.
Święty napisał kolejny świetny tekst.
A do tych którzy mówią że boty są zbędne powiem tylko że jak się ma stałe łącze to się jest mądrym...
Ja mam ISDN i Pakiet Nocny i żeby grać wstaje karzdej nocy a dniami godzinami strzelam do niewidzialnych przeciwników i biegam po mapkach ucząc się trick i speed jumpów. To niejest najprzyjemniejsze. Chciałbym aby chociarz można było do jakiś grajerskich botów postrzelać...
BOTY TYLKO jak 'worki treningowe' ! widzac te boty z dema francuzow nawet nie chce myslec jak takie boty mialyby stawiac miny ze juz o innych rzeczach nie wspomne :| prawdopodbnie miny stawialy by przed wlasnym respem

A co do ludzi ktorzy nie maja na codzien stalego lacza tudziez maja slabe lacza - jak ja

to naprawde byl by DAR Z NIEBIOS !! Ale pozostaje nam jedynie czekac . . . i jak sie doczekamy to mam nadzieje ze cos takiego jak ET jescze bedzie mialo prawo bytu

(mam nadzieje ze nikt zle nie zinterpretuje mojego ostaniego zdania) GL HF
Zapodaje link do dema z objectiwem francuskich botów (bomby)
http://perso.wanadoo.fr/clanrw/2004-01-12-...00207-OASIS.rarps.jeszcze sam nie oglądałem
A jednak

!
W czystym

ET są ślady botów (a może pozostałości po nieskończonym projekcie, którym były). Przeglądając pak0.pk3 (rozpakowany oczywiście) można natrafić

na folder zawierający część skryptów botów. Jest tam określona m.in. celność i inne statystyki. Prawdopodobnie są to boty z Quake'a po przeróbkach (tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie widziałem skryptów botów z Quake'a).
Są tam podane nawet ich nicki, oto one:
| QUOTE |
"Red Boy" "Gung Ho" "Mincer" "Major Pain" "Jonny Rambone" "Dominator" "Noogie" "Cruton" "Heljay" "Mongrel" "Private Brown" "Brown Steel" "Doctor Deathwish" "Stainmaster B" "Kippy" "Gyngemaster2000" "Helmut" "SGT CAPPA (TBS)" "Saboy" "Chipee McSpray" |
Odrazu widać, że projekt był we wstępnej fazie produkcji, gdyż biblioteki są jeszcze w postaci plików źródłowych, a nie binarnych tak jak to się robi zazwyczaj.
P.S.
Nikt o tym nie pisał w tym topicu, więc ja postanowiłem o tym wspomnieć
.
To jest nie zaprzeczalny fakt.. boty miały być w ET, ale jako ,że samo Et było od początku "niedoróbką" prace nad nimi nie zostały zakończone... a szkoda!
Te boty już niesą takie złe, ale nastawione tylko na podkładanie bomb:(
Wystarczyły by same boty engi. Np dajesz sobie 20 botów na ciebie jednego i full odjazd:D
Wydaje mi się że jak dalej tak pójdzie to naprawdę dostaniemy dobre boty. Przydała by się współpraca z twórcami gry:(...
Taaa... Wystarczyły by nawet trzy boty. Przeciez gdyby nie te miny, to z gościem (z demka) byłoby dość krucho

. A co do współpracy to w 100% się zgadzam. Niema to jak pełny dostęp do kodu źródłowego gry...
Niechodziło mi dokońca oto aby dostali cały kod źródłowy, ale żeby otrzymali jakąś pomoc od twórców. Albo te materiały które zrobili już producenci a niedokończyli. Jeszcze są boty z RTCW!!!! Myślę że jak by Splash Damage chciało to bardzo szybko by je zrobiło...
VISTORANTE
11:13, 23 01 2004
| QUOTE (snow131 @ 1:16, 19 01 2004) |
| Myślę że jak by Splash Damage chciało to bardzo szybko by je zrobiło... |
SD już wystarczająco dużo dla nas zrobiło 4free. teraz to normalna firma developerska, robią gre na engine Doom3 i nie sądze żeby chciało sie im robić boty. Tym bardziej że francuzom pięknie te botki wychodzą.
Mały news... Francuzi mają mały problem (coś z wykopywaniem botów po resecie planszy, czy jakoś tak) ,ale po jego wyeliminowaniu planują wydać publiczną alphe botów. Już się nie moge doczekać
VISTORANTE
16:36, 27 01 2004
I ja tez.
Watpie zebym mial problemy np. z pokonaniem bota 1vs1

ale tak 1vs10 to juz bedzie jatka. Wooohoooo.
| QUOTE (VISTORANTE @ 15:36, 27 01 2004) |
I ja tez. Watpie zebym mial problemy np. z pokonaniem bota 1vs1 |
jesli beda jakos regulowane lvle skilla botow, to przy jakis tam NIGHTMARE ustawieniach taki bot potrafilby kosic same HSy i nie byloby chyba tak latwo
blinkkin
17:18, 27 01 2004
| QUOTE (VISTORANTE @ 15:36, 27 01 2004) |
I ja tez. Watpie zebym mial problemy np. z pokonaniem bota 1vs1 ale tak 1vs10 to juz bedzie jatka. Wooohoooo. |
nie jest problemem stworzenie bota z cziterskim skillem, ktoremu wchodzi 100% strzalow, a wszystkie to hs. czy to jednak ma sens? wtedy byloby odwrotnie 10 ludzi, zeby zabic jednego bota. jesli autorzy rowina to co widizalem na demku plus wysoki skill moze byc krucho. jendak boty to maszyny, sa schematyczne, wiec zawsze znajdzie sie na nie jakis sposob.
VISTORANTE
18:47, 28 01 2004
Jak dla mnie to boty powinny umiec strafe'ować i żeby umiały strzelać w korpus - i to dobrze. Wtedy było by niezłe ćwiczenie na walenie headów - w końcu trzeba go zdjąć zanim on zdejmie nas
Jednak się potwierdziło. Nawet w source kodzie ET znajdują się pliki z zapisanymi skryptami dla botów. Moja domniemania się potwierdziły, jak gra została opublikowana, boty były na wyciągnięcie ręki (a nikt nie zwrócił na to uwagi).
VISTORANTE
21:08, 28 01 2004
| QUOTE (Guy7 @ 16:56, 28 01 2004) |
| Jednak się potwierdziło. Nawet w source kodzie ET znajdują się pliki z zapisanymi skryptami dla botów. Moja domniemania się potwierdziły, jak gra została opublikowana, boty były na wyciągnięcie ręki (a nikt nie zwrócił na to uwagi). |
Były, ale i tak nikt by ich nie dokończył bez source-coda.
A może sie myle?
| QUOTE (VISTORANTE @ 19:08, 28 01 2004) |
Były, ale i tak nikt by ich nie dokończył bez source-coda. |
Raczej sie nie mylisz ale kod wlasinie dzis zostal udostepniony i jest w calosci do sciagniecia
| QUOTE (VISTORANTE @ 9:13, 23 01 2004) |
| SD już wystarczająco dużo dla nas zrobiło 4free. teraz to normalna firma developerska, robią gre na engine Doom3 i nie sądze żeby chciało sie im robić boty. Tym bardziej że francuzom pięknie te botki wychodzą. |
Tak zeby nie bylo niedomowien: SD robi teraz mapki multiplayerowe, do Dooma 3, nie jakas gre na jego silniczku
No właśnie.Poza tym, boty będzie mógł teraz zrobić każdy kto zna C++ i ma duzo czasu. I chęci

A francuskie boty są coraz lepsze (damko z oasis).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.