Tak w zasadzie powinienem sam siebie zabanować bo zamieściłem linki do czitów. Na moje nędzne usprawiedliwienie moge tylko powiedzieć że nie tak łatwo je ściągnąć bo trzeba za nie najpierw zapłacić.
Nigdy nie byłem przewrażliwiony na punkcie czitów. Poprostu jak ktoś dobrze strzelał to uważałem że jest skilled player. Pamiętacie może sytuację sprzed prawie 2 lat kiedy kilka osób z C4 posądzało niewinnego kolesia o czity ?
Część osób już o tych stronach wcześniej wiedziała. Część dowie się o tym dopiero teraz.
Mi chodzi o pokazanie samego zjawiska. Powstają grupy, które profesjonalnie zajmują się pisaniem czitów i biorą za to pieniądze. Nawet dają gwarancję na ich niewykrywalność przez PB ! a w przypadku wykrycia deklarują zwrot pieniędzy !! (w to akurat mało wierze).
I niestety ET wydaje się wylęgarnią czitów i taką zakałą wogóle gier fpp pod tym względem. Co prawda czity dostępne są do prawie wszystkich gier ale pod ET jest ich dostatek. Wcześniej taką wylęgarnią był CS (jak widać to co darmowe jest zakałą)
I pomyśleć że jeszcze pare lat temu w różnych grach oskarżanie kogoś o czity przez większość było traktowane z poblażliwym uśmiechem. Czity były ale to był margines (może dlatego, że nie były tak doskonałe jak teraz).
Czity te są niewykrywalne przez PB mn dlatego że to są czity prywatne, korzysta z nich bardzo ograniczona ilość osób. Ale paradoksalnie zwiększenie popularności czitów prywatnych spowoduje że jest większa szansa na wykrywanie ich przez PB. Chociaż z drugiej strony skoro Evenbalance nie zajmuje się czitami prywatnymi (przecież pierwszy lepszy człowiek z ulicy może je kupić) to znaczy że olewa sprawę.
Niektórzy mówią że to dlatego że producenci olali stare i darmowe ET. No ale jak wytłumaczyć to w przypadku nowych i płatnych gier ?
Czity są najbardziej widoczne na FFA, szczególnie ostatnio. Dość wspomnieć kolesia z nickiem reklamującym stronkę z czitami na serwerze icp

Nie wiem jak na klanówkach. O ile na FFA często można spotkać jakiegoś ordynusa z aimbotem ustawionym na 100% hs-ów, to już na klanówkach gorzej. W klanach z reguły grają bardziej rozsądni ludzie, nie dadzą się tak łatwo złapać. Jeśli już nawet nie używają aimbota albo aimbota z human mode (gdzie trudno odróżnić czitera od skilled player) to na klanówce command map z pozycjami przeciwnika, wallhack albo mortar cam daje olbrzymią przewagę. Wystarczy że tylko jedna osoba to używa.
Może to komuś wydawać się smieszne, że ktoś może płacić za czity ale skoro gracz może wydać 100$ na samą myszkę z podkładką, nie mówiąć już o kilku tysiącach na kompa to czemu nie miałby wydać takiej samej kwoty na czita ?
Pomijam kolesi na FFA. chuj z FFA. Ale jeśli chodzi o klanówki ? Ktoś kto ma wysokie ambicje może skusić się na taki zakup. Jesli jeszcze ktoś chce zarabiać dużą kasę (to akurat w ET naszczęście nie grozi) to jeszcze bardziej może się skusić. Z drugiej strony jak chce się zarabiać kasę to trzeba jeździć na LAN a tam wszystko wychodzi.
Zawsze byli ludzie którzy jak mieli pojechać na LAN to nagle robili się chorzy, mieli za daleko etc (alob poprostu się wstydzili

)
Najlepsze na koniec. Można dowolnie zmieniać swój numer Guid. Co więcej można nawet sobie wygenerować guid należący do bogu ducha winnego innego gracza. To oznacza jedno - jak koleś ma dynamiczne ip (np Neostrada) to jego zabanowanie jest praktycznie niemożliwe.
O ile wcześniej w przypadku płatnych gier cd-key i ban na niego był dość dobrym rozwiązaniem przeciwko głupim zabawom z czitami (w porównaniu z darmową grą) to obecnie jest to już nieaktualne.
Ciekawe co jeszcze wymyślą ? God mode ? Teleportacja w dowolne miejsce ? niewidzialność ? hs zabierający 200 hp ? bot połączony z aimbotem ? Będzie wtedy zajebista gra.