![]() ![]() |
0:49, 23 12 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 26 Dołączył: 22-10-2004 Nr użytkownika: 3064 |
w takich topicach widac jaka nasza scena jest.Po prostu kazdy chcialby zeby bylo lepiej ale nic nie robi.I sie nie dziwie takiemu zachowaniu bo nie kazdy ma talent do organizacji.I tu wlasnie przychodzi ESLpl w ktrym praktycznie potrzebny jest admin ET i juz mamy lige(i to nie najgorsza).Tylko ze nie ma odzewu od samych graczy/klanow.Byl juz topic na ten temat i co?2 odpowiedzie i topic umarl.Mentalnosc ludzi grajacych w ET nie pozwala na zorganizowanie czegokolwiek duuzego.Moze jakby na et.pl zrobic jakies glosowanie (bo na tym forum malo jest ludzie) to bykla by jakas odezwam.
|
|
|
|
2:25, 23 12 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
sprawa pierwsza:
boże ty to widzisz i nie grzmisz?! jeżeli ingiano italiono mówi, że "2" to "2", a "4" to "4" to tak było/jest - ten człowiek ma większe pojęcie o faktach sceny et/rtcw (chociaż w et nie gra od dawna i nigdy poważnie nie grał) niż cała garść newsmanów et.pl - ja bym się np nie pisał na dyskusje z nim w tej kwestii bo chociaż wiem więcej od niektórych z was to c@#!a wiem, a nawet gdybym wiedział więcej to i tak przy nim c@#!a wiem. sprawa druga: scena nie upada, scena się nie rozwija chociaż na obrazku widać multum mikro i makro zmian, klany powstają i padają albo się reorganizują - polska scena et jest bardzo wegetatywnym środowiskiem. scena et nie upadnie, tzn jej los będzie znacznie różnych od losu innych gier bo et jest darmowe, z!@#ane, mało wymagające i nie trudno się tu wyróżnić, będzie żyła bardzo długo i przez cały ten czas ciągle nie będzie można określić charakteru sceny inaczej niż teraz. scena ta nie będzie się też rozwijać z w/w powodów i kolejnych kilku jakimi są: - niski poziom game'ingu w polce (dziwna mentalność), - średnie zainteresowanie/zaangażowanie ludzi z możliwościami organizowania imprez (zdrowa mentalność), - podejście solidnych playorów do całej sytuacji - wierzysz święty, że zarobisz kiedyś w polsce jakieś złotówki za gre w et? prosper wierzysz? acid nie chce wierzyć, ja po prostu nie wierzę i 100% ludzi, z którymi wypadało by się liczyć ma identyczny stosunek do całej sprawy. jak na razie spełniane są tylko dwa warunki (na x warunków) niezbędne rozwojowi: - mamy trzy w miarę dobre portale (et.pl, netsports.pl, teampoison.net - kolejność przypadkowa) które - co prawda na różnym poziomie ale jednak - serwują różne dawki znaczących informacji, - od czasu do czasu pojawi się jakiś cup, w którym nikomu nie chce się grać (zdarzały się wyjątki, haha) bo nie zawsze jest pewność czy zostanie doprowadzony do końća albo śmierdzi cb, nie ma więc mowy o rozwoju sceny jako społeczności, chociaż zaangażowanie i rozwój niektórych jednostek (plajorów) potrafi rzucać się w oczy, po jednych widać, że zainwestowali w lepszy sprzęt, porządnie spersonalizowali swoje cfg, po drugich, że wyrastają i zaczynają analizować technike gry - w obu przypadkach to już coś... chociaż, jak mówiłem, et jest z!@#ane - nie trudno być dobrym. pomimo tego widzę dużo plusów naszego mikrośrodowiska, jest mi tu dobrze, niczego więcej nie pragnę i nie zamierzam nic zmieniać, jakoś nie dotykają mnie też wady sceny o których się tutaj trochę nasłuchałem. sprawa trzecia: flejmy, pojazdy, zgrzyty - to chyba jedyny ból jaki w tym wszystkim dostrzegam i lepiej słuchaczu (mamoo!) sczytaj to do końća bo zapewne po pierwszym członie tego zdania upewniłeś się z swoim z!@#a.nym poglądzie na ten temat. jedyne flejmy jakich byłem świadkiem (prowokatorem albo uczestnikiem - wiecie, bunt warzyw, metamorfoza warzywna i te sprawy) toczyły się tutaj albo na ircu i pierdoły za które nawet z kobietą bym się nie pokłócił - to wielki ból bo wojny muszą mieć swoje miejsce. to element, który jest silnikiem każdej sceny, to on napędza machine rywalizacji, prowokuje i angażuje do gry i jeszcze większego zaangażowania - warunkiem jest poziom. obecna scena - nie da się ukryć - gromadzi w sobie ludzi o tak różnym pokroju wiekowym, intelektualnym i skillowym, że trudno tu mówić o poziomie, zachowaniu poziomu, progresie. mało tego - my, tak my! śmiało, świadomie i z premedytacją odcieliśmy się od gówniarzy, buraków i warzyw - znamy się mniej lub bardziej w gronie, które selektywnie sobie dobraliśmy. praktycznie nikomu nie chce się krzyczeć na siebie - no bo po ch.uj? przecież nie będę jechał po świętym (chociaż to zły przykład bo nie jest zrzeszony z żadnym klanem, a o taki chodzi) ... i tego nam właśnie brakuje. szczerze mówiąc, brakuje nam klanów jak kropy (.dot) - oni byli podręcznikowym przykładem barbażyńców jakich nam trzeba - przed ustawką dawali dobry flame, który podkręcał do lepszej gry, pokazania kto jest kto, w trakcie gry też zdarzał się dobry flame - też dobrze, bez względu na to jaki był wynik meczu znowu dobrze było słyszeć flame z ich strony. tego właśnie brakuje: kompromitowania, bycia kompromitowanym - mgły walki na poziomie... btw z tego co dzisiaj słyszałem doci wracają i chociaż skład moze być nieco osłabiony pod względem krzykaczy to mam nadzieje, że swoje dalej będą robić. sprawa czwarta: nie chce mi się już k#!@a pisać na temat sceny bo ci co mają kminić od dawna kminią o co chodzi, a ze społecznością tego boarda bywa różnie - taka prawda, zaakceptujcie swoje stanowiska albo je zmieńcie...to tyle, idę postrzelać. |
|
|
|
7:52, 23 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 90 Dołączył: 7-04-2004 Nr użytkownika: 1661 |
wogóle jeszcze raz zobacz człowieku na CB... zobacz ile jest klanów w naszej drabince, a ile w innych krajach. niektóre już przestniały istnieć!
scena upada, każda scena upada, ale jak do ch&#%a będziecie tylko mówic, że upada i upada to sami ją dobijacie. zamiast pisać, że ta scena upada idź coś zrób... zrób jakiegoś moda jeżeli nie znasz sie na moddingu, to zrób mape a jak nie to, to załóż dobry klan i wygrywajcie all :] w ostatecznosci to mozesz pisac newsy ne et.pl mozesz tworzyc configi, AHA i MOZESZ idlowac #tM.et i dodawac do AJ lub w jakikolwiek inny sposób pomóc sie scenie rozwijać a nie zwijać ja miałem pomysł na rozwój sceny, że bym zrobił moda "ET: Mission Iraq" i hcuj! bo qrde sam go nie zrobie a nikt mi nie pomoże bardziej./.. :/ no cóż trudno sie moowi :] |
|
|
|
11:02, 23 12 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 90 Dołączył: 17-11-2003 Nr użytkownika: 754 |
Dankan starzejesz sie... takie byki walic |
||
|
|
|||
11:23, 23 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 80 Dołączył: 26-09-2003 Nr użytkownika: 310 |
Główny powodem "upadku sceny"
btw: na www.wp.pl znowu mozna pograc for free w bilarda tamta scena trzyma sie calkiem niezle moze do niej dolaczycie? |
|
|
|
14:20, 23 12 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 40 Dołączył: 3-09-2003 Skąd: Gdynia Nr użytkownika: 181 |
MoS*StiloMAN:
do kogo pisales w swoim post'cie? doomi79: ja gram w statki na wp.pl i idzie mi calkiem niezle (30+ miejsce w rankingu na chwile obecna), w bilarda tez czasem pogrywam, ale duzo mniej... |
|
|
|
14:24, 26 12 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 90 Dołączył: 7-04-2004 Nr użytkownika: 1661 |
pisałem do tych co dużo piszą a mało robią |
||
|
|
|||
18:38, 26 12 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 152 Dołączył: 15-10-2003 Nr użytkownika: 488 |
Bomba, extra, superwypas, nabrala mnie chec wiec to zrobie : Stiloman mysle ze popelniasz blad wbijajac sie miedzy rozmowy takich osob a samemu bedac niezbyt chwalebna postacia, ograniczam wszelkie epitety i checi wywleczenia pewnych faktow z tego wzgledu ze sa swieta i osobiscie chce przejsc metamorfoze w milsza osobe.
Dlatego pomijajac te wszystkie brudne szczegoliki przejde do konkretu : Cieszycie sie tak z tego powodu ile to klanow jest na scenie ? Jakie to sa klany, to po pierwsze, a po drugie, zobacz jak wyglada rywalizacja miedzy nimi, kampienie na to kto pierwszy dostanie hiberna ? Dlatego wlasnie poison nie podchodzi juz do ladderow cb, po co ? I tak dostaniemy hiberna bo nie bedzie z kim grac ... Jezeli porownalibysmy ilosc klanow, a ich aktywnosc wyszloby na to ze spora czesc robi tu za sztuczny tlum... Dankan : "polska scena et jest bardzo wegetatywnym środowiskiem" ten cytat to chyba zapamietam szczegolnie jesli chodzi o ET, to ci sie udalo, golden shot xDDD |
|
|
|
19:43, 26 12 2004
|
|||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 264 Dołączył: 19-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1539 |
He, he, widze że się dobrze "zagotowałeś" Acid wypowiedzią Stilo, jednak musze ci powiedzieć że żyjemy w kraju w którym panuje demokracja a podstawą demokracji jest poszanowanie praw innych ludzi, chodzi mi konkretnie o prawo do wolności słowa które powoduje że każda osoba nie tylko chwalebna oraz taka która ma pod swoim nickiem status ProPlay-era może zabrać głos w dowolnej dyskusji dotyczącej jakiegoś tematu, Ba taka osoba może nawet mieć lujowe pojęcie o tym oczym jest dyskusja ale ma prawo do zabrania głosu. Więc myśle żę to Ty popełniasz błąd "strzelając do Stilo ślepakami" którymi są te słowa które przytoczyłem na górze mojej zdupy wypowiedzi w tym topicu ------ no offence |
||
|
|
|||
1:21, 27 12 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
hmmm, na c@#! prowokujecie i w-(słowo na p)cie sie do rozmowy nie majac nic konkretnego do powiedzenia? potem co niektorzy placza ze sa besztani.
n/c dizel a stilo. STFU! |
|
|
|
16:55, 28 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 99 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: z Nienacka! Nr użytkownika: 262 |
świeża krew jest bardzo ważna. //kkthxspammodeoff
EDIT: Ok, czepiam się. W sumie trzeba też zauważyć, że małokto osiągał jakieś większe sukcesy w pierwszej grze, w którą grał, a et z racji swojej darmowości dla wielu może być początkiem przygody z onlineowymi fpp. |
|
|
|
15:42, 8 01 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Z calym szacunkiem dla wszystkich graczy.
Stiloman: Twoja wypowiedz kompletnie nic nie wnosi i trudno nie odniesc wrazenia, ze po prostu nie czytales dokladnie poprzednich postow. I to kolejny przyklad na to ze sa 2 grupy na scenie ET. I wlasnie najbardziej meczaca jest grupa ktora zawsze bedzie kwestionowac ze 2+2 to nie jest 4. Bynajmniej nie chce odbierac nikomu glosu i uwazam ze kazdy ma prawo sie wypowiedziec. Ale faktem jest ze niektore osoby NIE maja pojecia o pewnych problemach. Faktem jest ze ET/RTCW ma autorytety i osoby ktore po prostu sie znaja. I na scenie ET jak na zadnej dalo sie zauwazych gowniartwo, kosmicznie niski poziom intelektualny wiekszosi ludzi odwiedzajacych ET.PL Wlasnie przez tych ludzi wiekszosc osob ktora sie zna na rtcw/et , przestala sie wypowiadac czy probowac oswiecic noobow (czyli kogos kto jest zielony). Bo na dzien dobry dostawali z!@#ke od "plebsu" Bo z calym szacunkiem dla redaktorow et.pl. Pisza w wielu postach wykazujac komplenty brak pojecia (mowie o czolowce pl i eu klanow). I niestety jest to problemem ze osoby znajace sie nie chca pisac. Czemu? Wynika to po prostu ze sa nowi na scenie ET, ze nie mieli nigdy kontaktu z "czolowka", ba nawet nie wiedza o co chodzi. I ja sie wcale nei czepiam tych osob. Chwala za to ze cokolwiek chca pisac Wlasnie przez to portal et.pl jest portalem dla noobow i klanow z dolnej polki. Kilka osob pisalo o tym ze nie ma osob ktore sa motorem sceny (jak np DX w rtcw, Krogoth Q3) I to jest swieta prawda. Prawda jest tez ze nie ma takich osob bo nikomu z graczy top klanow nie chce sie robic turnieju dla masy slabiutkich klanow. Po co robic cokolwiek jak licza sie 3 klany. Brak jakiegokolwiek kontaktu pomiedzy poszczegolnymi ligami tez jest problemem. Malo osob z slabych klanow sie interesuje EC czu OC premier div. Top klany wogole sie nie interesuja sie np OC 4 div. Ba, nie znaja wogole nazw klanow wiec o czym tu mowic. 100% racji mial inco mowiac ze poziom sceny drastycznie spada (przytoczyl poziom storksow) Zgodze sie w 100% ze ten klan zrobil niesamowite postepy, faktem niepodwazalnym jest tez ze jeszcze rok temu by zbierali rowne baty z najlepszymi klanami w eu. Dzis spokojnie bym ich umiescil w top20. Kolejnym dowodem na spadajacy poziom ET jest chocby gra mojego klanu (poison) ktory od cgc praktycznie nie gra juz w Et w stalym skladzie i z takim zapalem jak przed. Miedzy poziomem naszej gry teraz a np czerwiec jest przepasc. A nie przeszkodzilo to by dostac sie do finalu OC. Kolejnym przykladem moze byc rowniez 141 o ktorym juz pisalem na www.teampoison.net. Klan ktory rok temu byl smieszny- doszedl do polfinaly w EC. Poziom et drastycznie spada i to ze niektore klany sie rozwijaja (przez co zaczynaja rzadzic) nie ma nic do rzeczy. Bo naprawde odejscie czolowych klanow powoduje ze CI co byli za nimi tez traca checi na gre. Scena et bez Dsky, Dignitas nie jest ta sama scena mimo ze te klany praktycznie byly nie do osiagniecia. Ale np poison wolalo na 6 oficjalnych rund przegrac 5 i zremisowac jedna z dsky. I to dawalo duzo wiecej satysfakcji niz np teraz gra w finale OC. Moglbym jeszcze wiele przykladow dawac ale mi sie nie chce. I tak malo kto to przeczyta, a jeszcze mniej osob zrozumie co mysle :] |
|
|
|
17:54, 9 01 2005
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
Poniekad zgodze sie z Wami panoie, poziom sceny spada, nie tylkko tej naszej pl ale rowniez tej eu. Kiedys na pl scenie wiecej byo tak zwanych top klanow, a teraz ? ic, poison, storks i gie gie
Ale scena nie pada, zmienia sie niestety raczej na gorsze. A dlaczego nikt nic nie robi dla sceny? Niektorzy sie staraja cos zrobic, chwala im za to, ale reszta, skoro nic z tego nie bedzie miec z tego, a gra jedynie dla funu, woli sie nie angazowac. Zreszta pojedyncza jednostka probujaca cos zorganizowac raczej naraza sie na niepowodzenie, a na co komu etykietka "ten co cos zaczal, nie skonczyl i teraz wszyscy maja go w dupie" Ladder pl w cb - porazka - jak pisal prosper, znalezc kogos do gry chociaz raz na tydzien graniczy z cudem i nie chodzi o to ze lepsze klany nie moga znalezc partnera do gry tam, rasa bunkrownikow pl mnie przeraza.. nie zagramy z wami bo ryzykujemy utrate cennych punktow.. a gdzie sie podziala idea grania dla samego grania ? I to marne 3o3, ktore powoli niszcze pojedynki 6o6. Ciezko teraz znalezc jest partnera do 6o6, co szukam to same mixy mi sie trafiaja, po c@#! mam grac z mixem jak moge grac z klanem, ale nie.. teraz ludzie napierda.laja 3na3 non stop, robia klany 3na3 i graja w ladderze 3na3. Zagrac jakis tren z pl klanem 6o6 graniczy z cudem (fakt sa wyjatki jak: cichociemni, nucleus). W dodatku wc@#! jest klanow "gramy o 18", o 18 to ja siedze na uczelni i raczej trudno mi grac. Ostatnio wyroslo duzo klanow sr wieku 14 lat, klanow ktore daja wyzwania o 14 w cb pl w niedziele Nawiazaujac do grania 3na3, czasami tez zagram, nie ma min, rifli w sumie fajnie.. ale co z tego.. musze grac w kolko 2 mapy: gold/supply, bo na innych sie nie gra.. jeszcze jeden oc sie nie skonczyl a zaczyna sie drugi, to dobrze, bedzie mozna pograc chociaz. Dankan ciekawie stwierdzil: "brakuje nam barbarzyncow". Brakuje zdupy flejmow o nic, wyzywania na ircu, w commentsach na et.pl, na boardzie, to troche nakrecilo by scene.. malo jest klanow "kontrowersyjnych". kiedys pamietam poison troche bylo takim klanem, mieli swoich zagorzalych fanatykow i wiecznych wrogow, emczepomiedzy poison a C4 cieszyly sie ogromna popularnoscia.. ostatnio probowano zrobic otoczke podczas meczow miedzy ic i storks, ale gowno z tego wyszlo :/ Dlaczego scena pl jest taka skostniala ? Bo co bardziej kumaci ludzie/klany nie widza wiekszego sensu w angazowaniu sie tutaj. Graja sobie z zachodnimi klanami, trenuja, graja dla samej gry, graja dla siebie, dla swoich kolegow z teamu... a reszta warzywnych klanow twki w nostalgi i szambie ktore sobie sami na codzien sprawiaja. |
|
|
|
12:55, 10 01 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Half ProPlay0r Postów: 25 Dołączył: 11-05-2004 Nr użytkownika: 1907 |
Hym... czytam Cie Prosper i nie rozumiem. Z jednej strony piszesz ze w Polsce sa 3 klany na poziomie wiec nie ma z kim grac a z drugiej zalujesz ze Dsky, Dignitas dokladnie tak samo potraktowalo scene europejska. Skoro jakimis Poisonami frajda bylo wygranie jednej mapki na 6 to z kim na powaznie mieli grac? Nie widzisz zadnych analogii do pogardzanej przez ciebie sceny polskiej? Cale to (słowo na p)enie o upadku sceny i o tym jak kiedys bylo pieknie a teraz jest be to belkot zramolalych bab. Naturalne jest ze ludzie nudza sie gra zwalszcza ze nikomu ona nie pozwoli sie utrzymac. Naturalne jest ze dla wielu real life jest wazniejszy. Nie za bardzo wyobrazam sobie np. tegorocznego maturzyste siedzacego co wieczor po 5h przy ET. W sumie zawsze mozna zostac glabem ale imho gra komputerowa to najgorszy powod by nim byc. Nie za bardzo wyobrazam sobie rowniez doroslych ludzi ktorzy zamiast poczytac bajki wlasnym dzieciom na-(słowo na p)ja z kumplami co wieczor na kompie (moze sobie nie wyobrazam ale znam Scena ET rozni sie od innych tym ze gdy powstawala to wszystkie stare klany wolfowe startowaly z duzo wiekszym doswiadczeniem. To od samego poczatku spowodowalo duza rozbieznosc w umiejetnosciach i "znajomosciach". Niestety doszla do tego pogarda dla zwarzywnialych warzyw i warzywne warzywa. A to poskutkowalo tym ze nigdy ta scena nie byla zcementowana i juz nie bedzie. Kazdy nowy klan zostanie odrazu "zjedzony" a to nie zacheca do dalszej gry, wiec naturalne ze scena sie wypala poprzez stopniowe odchodzenie starszych i brak/zniechecenie nowych. IMHO ludzie w wiekszosci zatracili gdzies radosc z samego grania. Za duzo zbierania punktow i o-(słowo na p)nia innych ze sa gorsi/lepsi. No i ile lat mozna zapierdzielac o tych samych 6-ciu mapkach ;-) Ludzie troche radosci bo poto tylko te gry powstaja! A ET pociagnie bardziej pro lub mniej pro do kolejnej edycji Wolfa II |
|
|
|
1:51, 11 01 2005
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 78 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 18 |
tak tak wiem brakuje wam .dot
|
|
|
|
3:49, 11 01 2005
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Nie kozacz autodzojnem na .dot bo znowu będziesz miał -ao na #wolfpl
|
|
|
|
10:29, 11 01 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 204 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 499 |
Majin warzywo z dupska niestety na maxa
bind q vsay bye ^0zegnam plebs zyczonc jednoczesnie milego dnia |
|
|
|
10:43, 11 01 2005
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
a dla mnie ten topic to jeden wielki z dupy half flejm
jeden mówi "scena upada" drugi "rozwija się" a trzeci "lol" do czego to prowadzi ?? bo na wymianę argumentów mi to nie wygląda, powtarza się cały czas to samo, wałkuje sie że cb pl ssie, cb ue zaczyna ssać, że w ogóle wszystko ssie, tylko dalej w tym siedzimy. Imo krytykowanie i narzekanie to domena tej sceny - polskiej sceny wolfa (i zapewne nie tylko). Takimi słowami i działaniami nic się nie zrobi, a takimi tematami tylko przytłaczacie tych, którzy jeszcze w coś wierzyli, że może nie jest tak źle ... bo nie jest (imo) tak jak mówicie. Nie będe mówił dlaczego dla mnie ta scena mimo iz sie kurczy to umacnia swoją pozycje - bo i tak wysuniecie z dupy kontrargumenty, że się nie znam (bo się nie znam) albo w ogóle tego nie przczytacie, szkoda nowej klawy z logitecha jednym słowem kk.thx.bye.eot.imomohomozomo.iddle.#tychy.et |
|
|
|
11:10, 11 01 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 204 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 499 |
cb pl ssie na maxa
|
|
|
|
16:26, 11 01 2005
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
cb eu zaczyna ssac bani`m :<
wazne ze pga za pasem :| |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |